Rasbeschrijving 

( een résumé uit Toepoels hondenencyclopedie)

Land van herkomst: Ierland.

De oorsprong van de Ierse Terrier is niet helemaal duidelijk. In de Middeleeuwen zou deze ontstaan zijn uit o.a. de Ierse Wolfshond. Voor de mensen was deze hond te groot en te duur in onderhoud, men wilde een kleinere hond die onder meer huis en haard verdedigde, mee ging op jacht en die het ongedierte kon bestrijden.
Zo ontstond in Ierland een type hond dat een aantal eigenschappen in zich verenigde, snel, behendig en toch sterk en door zijn ruwe vacht was hij bestand tegen het soms gure klimaat van het land.
De huidige Ierse terrier is een middelgrote pittige hond, die zich snel aan veranderende omstandigheden aanpast, maar wel de ruimte vraagt.

Karakter
Hoewel door en door Terrier, is de Ier rustig, geen zenuwachtige blaffer, maar wel waakzaam in huis. Niet overdreven vechtlustig maar als hij uitgedaagd wordt -hij heeft een kort lontje-  is hij graag van de partij en stort zich moedig en vol geestdrift in de strijd. Dit heeft hem de erenaam “Dare Devil” opgeleverd.
Dan schieten de ogen vuur, diezelfde ogen die ons anders zo ernstig, maar goedmoedig aankijken. Het is juist die eigenaardige blik, die de kenmerkende uitdrukking geeft aan de Ierse Terrier. Hij is vrolijk, impulsief van aard, vriendelijk naar mensen en met name kinderen, verzot op autorijden en, toegegeven, soms iets te snel gereed om knorrig te worden op honden die zich met hem bemoeien.

Algemene verschijning
De hond moet zich als een aktieve, lenige en gespierde verschijning presenteren, niet plomp want snelheid en uithoudingsvermogen zijn (waren vroeger) essentieel. Zijn hele bouw moet snelheid verraden en de sierlijke lijnen “racy outline” van een renpaard vertonen.

Lichaam
Symmetrisch, niet te lang en niet te kort.
Staart: Tamelijk hoog aangezet, vrolijk maar niet over de rug gedragen of gekruld. Tamelijk lang en sterk. In Nederland wordt de staart niet meer gecoupeerd 

Vacht
Beharing: Dichte, harde vacht, hoewel vlak aanliggend geeft het de indruk ruwharig te zijn, de haren zijn sterk en groeien zo dicht naast elkaar dat wanneer je ze met de vingers uit elkaar drukt, de huid niet is te zien.
Kleur: Éénkleurig rood, tarwekleurig rood en soms een wit plekje op de borst.


Hoogte en gewicht
Schofthoogte: 45 tot 50 cm
Gewicht ongeveer: Reuen 14 kg  Teven 12 kg

 
Zie verder Rasbeschrijving en Rasstandaard op de site van de NITC, Nederlandse Ierse Terrier Club te vinden via mijn ‘Links’.  

   

Klik hier voor een uitgebreid met foto's, afkomstig van de website van de NITC.